Artikelen Kees Keiennieuws

Keiennieuws september 2019

Keiennieuws april 2019

Keiennieuws maart 2019

DESIRÉ LAAT ZICH ZIEN

Zoals alle jaren doen wij molenaars dit jaar ook weer onze uiterste best om de molen Desiré van zijn beste kant te laten zien aan het publiek.

De open monumentendagen 2019 zijn op zaterdag 14 september en zondag 15 september. Bij voldoende wind zullen we het malen van meel demonstreren. En natuurlijk zal de builmachine zijn werk moeten doen.

Wanneer we volkoren meel hebben gemalen, krijgt de builmachine werk.

Het meel gaat – zoals het koren met kleine schokjes tussen de molenstenen valt – met kleine schokjes de builmachine in. Daarbinnen heeft Jan een heel fijne zeef aangebracht en wat meer naar achteren een minder fijne zeef. Door borstels aan een draaiende as bevestigd, wordt het meel over de zeven verdeeld en zijn er een viertal meelzakken, waarin het meel dat door de zeven komt, wordt opgevangen.

De eerste twee zakken onder de heel fijne zeef vangen de bloem op. Dat gaat bij ons in zakjes van 1 kilo met op het etiket: “Biologische tarwebloem” of wanneer we met speltmeel werken: “Biologische speltbloem”.

De derde meelzak onder de minder fijne zeef vangt de gries op en in de laatste worden de zemelen verzameld. Voor de zemelen is geen markt of er moet zich iemand melden die ze graag wil hebben. Vroeger werden zemelen wel eens gegeten wanneer mensen problemen hadden met de stoelgang. De spelt- en tarwegries verkopen we ook, maar we merken, dat er weinig belangstelling voor is. Je kunt er toch heerlijke griesmeelpudding mee koken en de Italianen gebruiken de gries vaak voor het maken van bijvoorbeeld spaghetti of tagliatelle. Wie gaat dat uitproberen? Bij ons kun je altijd een zakje gries op proef krijgen.

Tijdens de open monumentendagen wordt er bij de molen een demonstratie gegeven van steenbeeldhouwen. Dat is een techniek waarbij men uit natuursteen (speksteen, arduin, of zelfs marmer of albast) letters en figuren uithakt.

Vaak ontwerpt men zelf de letters en de figuren; brengt die met potlood of krijt aan op de steen en gaat die vervolgens uithakken met hamer en beitel.

Hoe het allemaal precies in zijn werk gaat kun je op beide dagen komen bewonderen. Mogelijk ga je met  grote tevredenheid onze molen bekijken of in ons stadje genieten

van al het monumentale moois wat er geboden wordt. Dan zul je vaststellen, dat alle wijsheid die in gesteente wordt uitgehakt, niet altijd opgaat.

Het oudste monument dat we in Megen voor publiek openstellen is de gevangentoren uit de veertiende eeuw.

Nieuw in onze molen is een leiding voor perslucht. Daar heeft Jan al enkele weken aan gewerkt. Geruime tijd geleden hebben we een compressor aangeschaft. Met het aanleggen van de leiding kunnen we de molen van boven tot onder veel beter schoonhouden. We doen ons best om zowel beide koppels maalstenen als de builmachine met regelmaat te reinigen met een stevige luchtstroom. Dat doen we om te voorkomen dat ongewenste elementen zich in onze meelproducten ophouden. Kwaliteit en zuiverheid staan hoog in ons vaandel.

Welkom om daar zelf kennis van te nemen en niet alleen op de open monumentendagen.