Heeft u een vraag? KLIK HIER
Elke zaterdag.13:00 - 16:00
Openstelling
Molenstraat 2a, 5366 BV Megen
Bezoekadres
Image

Speltbrood van molen Desiré

Ingredienten

Deeg:

 • 500 gram speltmeel
 • 5 gram droge gist
 • 20 gram ongezouten zachte roomboter
 • 300 gram water, 20 – 25 °C
 • snufje zout toevoegen

Verder:

 • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
 • broodbakvorm van ± 25 cm

Bereidingswijze

 Spelt is kwetsbaarder dan tarwe. Let dus tijdens het kneden op het deeg: niet te lang kneden anders kneed je de glutenstrengen kapot. Je kunt met deze mix ook gebruiken in een broodbakmachine. Gebruik dan een kort programma. 

Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in ± 10 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koud water gebruiken. NB: je kunt dit brood ook afbakken in een broodbakmachine, gebruik dan bij voorkeur een kort programma.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in 10 -15 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (= doorslaan). Bol het stuk deeg losjes op (lees hier hoe je deeg opbolt). Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten liggen.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:

 • rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
 • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
 • rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
 • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
 • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.

2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: zet het bakblik op een bakplaat in de oven en spuit met een plantenspuit water op de wanden van de oven. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd: 35 - 40 minuten). Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Veel bakplezier!

molen-desiree-logo1-200_115.png

Molenstraat 2a
5366 BV  Megen
info@molen-desire.nl

Openingstijden:
Elke zaterdag van 13:00 uur tot 16:00 uur

Groepen kunnen ook op afspraak buiten de
reguliere openingstijden de molen bezoeken

Monumentennummer: 28528
© Copyright 2020 Aiconn.

Search